A magyar gyújtógyertyagyártás története – 6. rész

A gyújtógyertya működése szempontjából a hőérték a legfontosabb paraméter. A nem megfelelő hőértékű gyújtógyertyával a motor nem optimálisan működik, ezért ennek mérése gyártás közben, új típusok kifejlesztésénél, anyagminőség és technológia változtatásakor feltétlenül szükséges. A mérési módszer a gyújtógyertya-gyártás kezdete óta foglalkoztatja a gyártókat, napjainkig szabvány híján csak ajánlás van érvényben. A gyújtógyertya-hőértékmérést tanulmányozva megállapítható, hogy léteznek különböző mérési módszerek, amelyek mindegyike költséges berendezés, és sok tapasztalatot igényel az üzemeltetése, de úgy tűnik, hogy ezek mindegyike elfogadható eredményt hoz. Napjainkban a gyártók különböző mérési módszereket alkalmaznak. A Bakony Műveknél a LABECO 17.6 hőértékmérő motort és az amerikai hőértékmérési módszert alkalmaztuk.


HŐÉRTÉKMÉRÉSI MÓDSZEREK

A gyújtógyertyagyárak a gyártási technológiájukból adódóan különböző konstrukciókat alakítanak ki. A csereszabatosság és beszerelhetőség miatt a gyújtógyertyák külső befoglaló- és szerelési méreteit szabványok rögzítik, amelyeket a gyártóknak be kell tartani. A hőérték meghatározására azonban nincs nemzetközileg elfogadott jelölési rendszer, és a mérési módszerek is gyártónként különböznek.

A gyújtógyertyagyártók a hőértékmérési vizsgálati módszerben nem tudtak közös álláspontot kialakítani, és ezért az ISO nem szabványként, hanem ajánlásként szerepelteti az SAE J549 gyújtógyertyák hőértéke mérésének leírását. A különböző országok eltérő módszerei az alábbiak:

− Az amerikai hőértékmérési módszer a LABECO 17.6 hőértékmérő motorba szerelt, öngyulladáson alapuló mérési módszert használ.
– A francia módszer elő- és/vagy utógyújtás és a hőmérséklet mérésével történő hőértékmérést alkalmaz.
– A német módszer az elő- és/ vagy utógyújtás gyújtásméréssel és a gyújtógyertya-mesterdarabbal történő összehasonlítással történik.
− A japán módszer az elő- és/ vagy utógyújtás mérésével és a mestergyertyákkal való összehasonlítást alkalmazza.

 

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.