Új tüzelőanyag-takarékos Mahle szűrők a piacon

A MAHLE 18 új szűrőt dob piacra, hogy megfeleljen a tüzelőanyag-hatékonyabb szűrőkkel kapcsolatos növekvő igényeknek. A szűrők a gyártó benzin-, dízel-, hidraulika-, olaj- és karbamid-szűrő palettáját növelik. Az új termékek között található új légszűrő (LX4912) a Volvo XC40-hez, egy olajszűrőt (OX1350) a Vauxhall Astra K-hez és az Insignia B-hez, valamint szűrő (HX196KIT) a Mercedes-Benz 725.0 típusú sebességváltójához.

Az elektromos és hibrid járművek megjelenése is növelte a szűrők iránti igényt, a nagyobb hatékonyságot és a kevesebb szennyezőanyagot követelő környezetvédelmi előírások érvénybe lépésével az autóiparban a szűrők szerepe is növekszik.

Alan Povey, a MAHLE minőség-, garancia- és technikai igazgatója szerint az autóiparban zajló technológiai változások az ágazat számára sok lehetőséget rejtenek magukban, mivel a motorok egyre összetettebbek és így az ehhez kapcsolódó szűrőrendszerekkel kapcsolatos követelmények is fejlődnek. A MAHLE piaci forgalmazóknak a "traffic light" rendszer segítségével jelöli meg a "one-to-watch" és "important-to-stock" termékeket, amelyek könnyebbé teszik a vásárlók számára a megfelelő szűrők kiválasztását.

Az új szűrők a gyártó elmondása szerint – az eddiginél - hatékonyabb levegőáramlást és jobb szűrési teljesítményt nyújtanak. A hatékonyabb levegőáramlás csökkenti a motorterhelést, ami kevesebb tüzelőanyag-fogyasztást eredményez.

A szűrők szélesebb szűrőfelülettel rendelkeznek és kisebb nyomáscsökkenést okoznak a levegő motorba történő beáramlásakor. A szűrőrétegek közötti megfelelő hézagokkal és a megfelelő sűrűségű szűrőanyagból kialakított többrétegű szűrők használatával növelt szűrőfelületen csökken a légellenállás, amely lehetővé teszi a levegő könnyebb átáramlását. A kisebb nyomáscsökkenés kevesebb energiát igényel a motortól a levegőt áramoltatására. Az tüzelőanyag-takarékossági megoldásokra irányuló fejlesztések egyik fő célja, hogy minimalizálják a motor terhelését és ezzel együtt csökkentsék az energiaveszteséget, amely a tüzelőanyag felhasználásával jár. Az energiaveszteség nagy része a hidraulikus rendszer szivattyúveszteségéből származik (melyről korábban itt írtunk), ezért a szűrők és más alkatrészek hatékonyabb kialakítása, illetve a rendszer tisztítása és karbantartása fontos szerepet játszhatnak az energiaveszteség minimalizálásában. A MAHLE új levegőszűrői közvetlenül nem befolyásolják a hidraulikus rendszer szivattyúveszteségét, hatékonyabb működésük révén azonban mégis hozzájárulhatnak az energiaveszteség csökkentéséhez és ezzel az tüzelőanyag-takarékossághoz.

„A hibrid és elektromos járművek is megváltoztatták azt a hangsúlyt, hogy hol és milyen típusú szűrésre van szükség. Az elektromos járművek akkumulátoraiban nagy mértékű hő termelődik, amelyet összetett hűtő- és szűrőrendszerekkel kell kezelni a megfelelő üzembiztos működés érdekében, a szűrőkre való igény továbbra is fennáll.

„A szűréstechnika változóban van, egyre összetettebbé válik, ahogy a legújabb technológiák és innovációk sorra megjelennek a hétköznapi járműveink rendszereiben, a járművek motorjainak változó jellemzői számos lehetőséget kínálnak a szűrőipar egésze számára.” – mondta el Povey.

Forrás: garagewire.co.uk