Új épület a SZE Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszékén

Az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszék a győri Széchenyi István Egyetemen új technológiai fejlesztéssel gazdagodott. Ezzel ünnepélyes keretek között lezárult az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., Győr város és a Széchenyi István Egyetem közös projektje. Az együttműködő partnerek több mint 1,2 milliárd forintot fektettek be az új épületbe és ezzel együtt az oktatás és kutatás jövőjébe.

„A haladás technikája jegyében a világ autóiparának technológiai vezető szerepére törekszünk. Ehhez elengedhetetlen az intenzív tudástranszfer a gazdaság és az ipar között. Győr város, az egyetem és az Audi Hungaria együttműködése példaértékű“ – mondta Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja és az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. felügyelőbizottságának elnöke az ünnepségen. Prof. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora hangsúlyozta: „Ma új távlatokat nyitunk. A motorvizsgálati laborépület mérföldkő a több éves múltra visszatekintő együttműködésünkben az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.-vel. A legújabb trendeknek megfelelő speciális mérnöki tudást közvetítünk, ezzel egyetemünk vonzó marad a hallgatók körében, tehetséges, magasan képzett mérnököket képezhetünk, és a világ élvonalába tartozó kutatásokat végezhetünk.“

A győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományok Karának részét képező Audi Hungaria Belső Égésű Motorok Tanszéket 2007-ben alapították. Fő tevékenységi köre a motormechanika és belső égésű motorok tribológiája. E speciális felsőfokú oktatás fókuszában a gyakorlatorientáltság, a szakmán túli képességek fejlesztése és a kétnyelvűség áll. A hallgatók tanulmányaik alatt rendszeresen részt vesznek az Audi Hungaria kutatási és fejlesztési projektjeiben. Az új motorvizsgáló pad on-line kopásméréssel egyedülálló Magyarországon. A világon is ritka technológia lehetővé teszi belső égésű motorok kopási folyamatainak valós idejű mérését, és az eredmények egy kopási sebesség görbén ábrázolhatóak minden fordulat- és terhelési pontnál.

„Az új épület közösen használt szlogenünket jelképezi: ‚A jövő Győrben épül’. Ezzel a lépéssel Győr város, az egyetem és a vállalat jövőjébe fektetünk be. Győr ezzel újabb lépést tesz afelé, hogy nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik innovációs, kulturális és gazdasági központjává váljon “ – mondta Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere.

„Fő kompetenciánk a motorgyártás, és ez így lesz a jövőben is. Innovatív motorok – több mint 270 erőforrástípus gyártójaként a jövőben is szükségünk lesz fiatal, tehetséges mérnökökre, mert magasan képzett munkatársaink jelentik sikereink zálogát“– hangsúlyozta Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezetésének elnöke.