A rendszerszakértelem gyakorlati felhasználása

Ha szétnézünk világunkban, akkor láthatjuk, hogy az extrém körülmények között történő közlekedés bizony napi kihívás mind a civil, mind a katonai szférában. Ahhoz azonban, hogy ez üzembiztos legyen, egy megbízható „szívnek kell dobognia” a járművekben, ami fel van készítve akár az oxigénhiányos magaslati levegőre, akár a sivatagi porfelhőre, de a vízi átkeléseket is ide sorolhatjuk. E terület egyik specialistája az MTU Friedrichshafen, mely motorokat, hajtásrendszereket fejleszt és gyárt, hogy megfeleljen ezeknek a szélsőséges elvárásoknak.

A gyártómű több mint 50 éves tapasztalattal büszkélkedhet a katonai járművek hajtásrendszerei terén, és a vállalat immár összesen hat különböző motorsorozatot kínál 50–2016 kW (75–2740 LE) teljesítménytartományban. Mindazonáltal az MTU elsődleges fejlesztési irányának tekinti a motorból, sebességváltóból és speciálisan testre szabott hűtő- és levegőszűrő berendezésből álló kompakt „PowerPack” hajtások rendszerintegrálását, melyet pl. a bányajárművek is jól ki tudnak használni.

Az MTU Friedrichshafen a DaimlerChrysler leányvállalata maradt 2006-ig, amikor is eladták az EQT IV magántőkealapnak, és a Tognum Corporation részévé vált. A Rolls-Royce Holdings és a Daimler AG 2011-ben felvásárolta a Tognumot. 2014-ben a Tognum a Rolls-Royce Power Systems nevet kapta, így a Rolls-Royce Holdings 100 százalékos leányvállalata lett.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.