Kitekintő: Mack innovációk - Mack mDRIVE HD váltó

Miközben a híranyagot szerkesztjük, széles olvasóközönségünk széles igényeire tekintettel, úgy kell válogatnunk, hogy a híranyag minél inkább egyensúlyban, azaz minél „balanszoltabb” legyen. A „balanszolás” nem valósulhat meg az Európán kívüli, pontosabban az innováció őshazájából, az USA-ból érkező szakmai információk nélkül. Magazinunkban is egyre többet szerepelnek a tehergépjárművek és a „kamionos” híranyag nem lehet teljes az USA egyik legnagyobb „kamionipari” innovátora, a – Volvo-csoporthoz tartozó – Mack Trucks érdekesebb fejlesztéseinek sorra vétele nélkül.

A Mack több fontos innovációval jeleskedik: a Mack MP-motorsorozat, az mDRIVE automataváltó, a GuardDog Connect összekapcsolt diagnosztikai és telematikai rendszer, amely folyamatosan monitorozza a jármű állapotát, a ClearTech SCR-rendszer és az mDRIVE HD automatizált sebességváltó - mind a Mack jelentős fejlesztései, amelyek méltán érdemelnek helyet anyagaink között.

A sort hátulról kezdve, rövid cikkünkben az mDRIVE HD speciális váltót mutatjuk be pár bekezdésben – szigorúan csak akkora terjedelemben, amekkorában általánosan tudni érdemes – FYI azaz „For Your Information” jelleggel.

Tehát az mDRIVE HD egy speciális váltó, amelyet a Mack Trucks a nagyobb terhelésű tehergépjárművek számára fejlesztett, 2015-ben mutatott be és alapvetően a Mack Granite modelleken vált az alapfelszereltség részévé. Ez a váltó az mDRIVE automatizált kézi váltó nehéz tehergépjárművekre tervezett változata.

"Építőipari ügyfeleink szeretnének egy olyan nehéz tehergépjárművekhez tervezett mDRIVE változatot, amelyet speciálisan nehéz körülmények közötti nehéz feladatokra fejlesztettek ki" – mondta anno Stephen Roy, a Mack Trucks észak-amerikai értékesítési és marketingigazgatója. "Meghallgattuk őket és kidolgoztunk egy megerősített, strapabíró váltót, amely segít ügyfeleinknek több teljesítményt, tartósságot, megnövelt megbízhatóságot és javított vezetői elégedettséget nyújtani egy olyan időszakban, amikor az iparág sofőrhiánnyal küzd."

Az alap mDRIVE váltó egy automatizált manuális sebességváltó, amely a váltófokozatok választását és a kuplung működtetését automatizálja, így nincs szükség a vezető részéről a hagyományos kézi váltásra. A váltó műszerfalra szerelt konzol segítségével vezérlik, amelyen keresztül a vezető választhat a "drive" (hajtás), "neutral" (semleges) vagy "reverse" (hátramenet) üzemmódok között. Az esetleges nehezebb manőverekhez kézi üzemmódban is vezérelhető, amely lehetővé teszi a sebességek tartását, visszaváltást vagy előre váltást. Az mDRIVE váltó folyamatosan figyeli és érzékeli a terep változásait, a jármű sebességét, a gázpedál helyzetét, a gyorsulást, a nyomatékigényt és a jármű össztömegét. Ez alapján automatikusan kiválasztja a legmegfelelőbb váltófokozatot, az útviszonyoknak megfelelően, lehetővé téve a vezető számára, hogy inkább a terepre és a vezetésre, mint a váltókezelésre koncentráljon, ami növeli a forgalombiztonságot.

Továbbfejlesztett változata az mDRIVE HD, ami kifejezetten nehezebb terhelések és körülmények kezelésére lett tervezve. A Mack MP7 és Mack MP8 motorokkal szerelt modellekben találhatjuk – ezekről a motorokról Mack sorozatunk további részeiben írunk. A 12 sebességes mDRIVE HD automatizált kuplunggal rendelkezik, így nem szükséges a kuplungpedál használata. A nehéz feladatokhoz alkalmazkodva a váltópad manuálisan is kezelhető, hogy megtartsa a sebességet, le- vagy felváltson. A váltófokozatok kapcsolásában hidraulikus rendszer játszik szerepet. Az mDRIVE HD váltó hidraulikus vezérlőegysége irányítja a váltó működését és a fokozatok váltását.

Amikor a vezető a váltólapról kiválasztja a váltófokozatot (pl. "Drive", "Neutral" vagy "Reverse"), az elektronikus vezérlő jelzést küld a hidraulikus rendszernek. A hidraulikus rendszerben található nyomásosztó elmozdul és a hidraulikus működtetőegységek által vezérelt dugattyúk segítségével elvégzi a váltófokozatok kapcsolását. Ez a hidraulikus rendszer pontosan és gyorsan képes végrehajtani a fokozatok váltását, így a jármű folyamatosan és hatékonyan mozog.

Az mDRIVE HD 100 kilogrammal könnyebb a hagyományos váltókhoz képest, illetve elődjénél erősebb/megerősített belső komponensekkel, erősített fogaskerekekkel és szinkronizáló szerkezettel van ellátva, hogy ellenálljon a gyakori váltásoknak, amelyek alapvető igénybevételnek számítanak építőipari alkalmazásokban. Ezen kívül erősített kuplung, robusztusabb váltóház, továbbfejlesztett hűtőrendszer strapabíróbb konstrukciót eredményez, amely hatékonyan kezeli a nagy nyomatékot és az intenzív váltásokat.

Az mDRIVE HD először a Mack Pinnacle modellekbe került beépítésre. A hagyományos automata sebességváltókkal összehasonlítva az mDRIVE HD kevesebb karbantartást igényel, jelentősen csökkentve a szervizigényt. Abban az esetben, ha az mDRIVE HD szervizre szorulna, a váltót bármely Mack kereskedésben szervizelhetik, megszüntetve a harmadik fél szervizhelyszínének látogatásával járó időt és kényelmetlenséget. Emellett az mDRIVE HD-t támogatja a Mack Uptime szolgáltatása, amely valós idejű monitorozással és előzetes javítási ütemtervezéssel csökkenti a jármű termelésből való kiesési idejét és maximalizálja a termelékenységet.

Természetesen egyedi szoftvercsomag tartozik ehhez az alkalmazáshoz, amelyek optimális on- és off-road képességet biztosítanak és lehetővé teszi a vezető számára a teljes irányítást bármilyen terepen. Az "EZ Shift" simább váltásokat biztosít érzékeny terhek, például élőállat vagy folyadékszállítás esetén. Az mDRIVE HD rendelkezik egy „Rock Free” funkcióval is, amely a jármű beragadása esetén teszi lehetővé a vezető számára, hogy egyszerűen pumpálva a gázpedált a teherautót előre-hátra mozgatva kiszabaduljon megszorult helyzetéből.

A „Grade Gripper” funkció pedig a jármű ABS rendszerén alapulva teszi lehetővé a járműnek, hogy pillanatnyilag megálljon egy emelkedőn, lehetővé téve a vezetőnek, hogy áttegye a lábát a fékről a gázpedálra anélkül, hogy hátrafelé gurulna.

Láthatjuk a Mack mDRIVE HD váltója igazi amerikai szellemben fejlesztett megerősített váltórendszer, mely kemény, progresszív munkák magabiztos és megbízható alapeszköze. Az innovatív vezérlési megoldások, segítenek optimalizálni a jármű teljesítményét, tüzelőanyag-fogyasztását; a teherautókhoz adaptált menetprogramok és terepi üzemmódok, segítik a járműveket a nehéz terepen való jobb kezelhetőségben és a pontosabb manőverezésben.

A Mack mDRIVE rendszerről az alábbi videók tekinthetőek meg: