Cummins motorsorozat minden tüzelőanyagtípushoz

Mint folyamatos téma, az elektromobilitás határozottan nagyszerű a háztartások számára, de bizonyos esetekben, például a bányászatban, a távolsági szállításban, az energiatermelésben és a mezőgazdaságban, mégsem felel meg a nehéz „ipari” dízelmotorok által „magasra tett lécnek”. Több millió teherautó, generátor és egyéb ipari berendezés üzemel dízel motorral - optimális teljesítményük biztosítása koránt sem vehető félvállról. Évtizedekbe telhet, amíg a nagyfeszültségű elektromos rendszerek képesek lesznek felváltani a dízelmotorokat ezekben a szegmensekben. Hogyan biztosíthatja egy motorgyártó, hogy ezek tudatában az elkövetkező években is releváns maradjon – különösen egy olyan iparágban, amely rohamosan halad az alternatív üzemanyagok felé? A Cummins fejleszti hajtáslánc-platformjait, melyekkel számos tüzelőanyagot kíván még kihasználni, ezeknek egyik új eleme az „agnosztikus” motorok családja.

Komplikált kérdés az „agnosztika” szó műszaki fordítása, az értelmező kéziszótár alapvetően korábbi történelmi korok „kételkedő” gondolkodóira használja, műszaki és belső égésű motoros értelemben talán a „szabad tüzelőanyagos motor” lenne a megfelelő megnevezés.

A motorok mindegyike ugyanazt a platformot használja, a motorblokkoknak és az alapvető motoralkatrészeknek közös architektúrája van különböző üzemanyagokhoz optimalizáltan. A Cummins ezt az új megoldást alkalmazza B, L és X-sorozatú motorportfóliójában, amely elérhető lesz dízel, földgáz, benzin és a jövőben a hidrogén tüzelőanyagok számára is. A sorozat motorjai közös alapmotorból származnak - alkatrészeik nagymértékben megegyeznek. Fontos tudni, hogy a sorozat motorjai nem dual- vagy trial-fuel motorok, a megrendelt motorváltozat csak egyetlen tüzelőanyagtípussal működik a dízel, a benzin, a földgáz vagy a hidrogén tüzelőanyagok közül, melyet a megrendelő (flottatulajdonos) választhat ki.

 „Az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású opciók széles választéka különösen fontos, figyelembe véve az általunk kiszolgált piacok igényeit” – mondja Srikanth Padmanabhan, a Cummins Engine Business elnöke. „Nincs egyetlen varázslatos megoldás, amely minden alkalmazástípusnál vagy minden végfelhasználónál működne.” Az tüzelőanyagok sokféleségétől eltekintve az alkatrészek egységessége a legfőbb előny a fenntartók számára. A Cummins agnosztikus motorjai minimális költségekkel járnak; a technikusok betanítása és a szervizek újraszerszámozása, alacsonyabb bekerülési költséget eredményez a végfelhasználó/fenntartók számára. Az üzemanyag-agnosztikus motorok „a lehető legáltalánosabb” és költségminimalizáló megoldást kínálják a technikusok, a szervizek és a fenntartók számára.

 

forrás: https://www.mwsmag.com/