A kihívásnak megfelelni versenykörülmények között

A KIHÍVÁS

A MotoGP világbajnokságban való versenyzés, és az előkészületek során a határokat feszegetve kell megtalálni az egyensúlyt a maximális teljesítmény és a legnagyobb motorhatásfok között. A versenypályák különböző nemzetközi helyszíneken és a versenyek időpontjai az év különböző részében azt is jelentik és igénylik, hogy a versenykerékpárok legnagyobb teljesítményét a legkülönbözőbb környezeti feltételek mellett kell biztosítani. A szabályzat szerint 22 liter tüzelőanyag az engedélyezett mennyiség egy versenyre, emiatt a felkészülés során a pontos komponenskalibráció és motorjellegmező-beállítás alapvető fontosságú. Ezt a kihívást a kalibrálandó komponensek egyre növekvő száma mellett kell megtenni, úgy, hogy az összfelhasznált tüzelőanyag térfogat mennyiséget nem lehet túllépni.

Azonban a tüzelőanyag sűrűsége a környezeti feltételekkel változik. Az elvárt teljesítmény eléréséhez viszont a tüzelőanyag tömegét kell figyelembe venni. A térfogat és a tömeg viszonyának ismerete adott körülmények között alapvető fontosságú. Itt lép be a képbe az AVL PLUtron™ készüléke ➊.

A MEGOLDÁS

A MotoGP versenyekre való felkészülés specifikus feladatokat követel meg a motorfejlesztésben. Az Aprilia Racing az AVL PLUtron™ különleges képességeire támaszkodik. Ez a készülék lehetővé tesz nagy dinamikájú tüzelőanyag-fogyasztás mérést, megkülönböztetve a térfogatáram és a tömegáram eredményeket, mégpedig a tömeg meghatározásához a tüzelőanyag hőmérsékletének, sűrűségének és nyomásának mérése segítségével.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.