TWIN SCROLL turbótöltő

Az angol megnevezések folyamatosan épülnek be hazai autós szaknyelvünkbe. A német ezt a folyamatot „új németnek” (Neudeutsch) nevezi. A nyelv ily módon való gazdagodása, mert ez nem romlás (nyelvészek szerint nem lehet a nyelvet rontani), hanem a mai, valóban nemzetközivé váló szakkifejezések világában, bővülés. Ilyen a common rail, ilyen az EGR rövidítés és még nagyon sok másik. Korábban a német nyelvből vettünk át kifejezéseket, azok legtöbbször elhallással torzulva épültek be a nyelvbe, és így használjuk nagyon sok szakmában mind a mai napig. A twin scroll is lehet, hogy ezek közé fog tartozni, a turbós zárt világban már otthon érzi magát. Akkor nézzük, mi fán terem?

MINEK NEVEZZELEK?

Az általános az angol megnevezés: twin scroll; jelentése: a turbinaház két (vagy iker, vagy kettős) spirál alakú csatornával rendelkezik. Használják még a dual volute kifejezést, ez a kettős csigavonalú csatornaelrendezésre utal. Magyarul a kettősjáratú vagy osztott turbinaház, osztott csatornás, vagy szétválasztott lüktető, vagy impulzusos feltöltés névvel illetik. A megoldás eredetére vonatkozóan a tudományos szakirodalom a Büchi (féle) feltöltésként nevezi meg.

Cikkünkben a twin scroll megnevezést használjuk, annak a nemzetközi szaknyelvben való elterjedtsége, a magyarba beépülése okán. Ma egyre gyakrabban találkozunk a megnevezéssel, még autók nevében is.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.