Torque Stick „nyomaték rúd” gyorsabb, de hatékonyabb?

Leginkább az őszi, illetve tavaszi gumis szezon, de minden sok csavarral és feszített tempóval járó munka során felmerül a jelentősége olyan eszközöknek, amelyekkel gyorsan, egyszerűen és esetünkben a kötőelemek veszélyeztetése nélkül tudunk dolgozni azok húzásakor. A műhelyben számtalan olyan eszköz található, amelyek időt takarítanak meg és növelik a munka pontosságát, biztonságát, minőségét. Amikor a kerékanyák és csavarok megfelelő meghúzásáról van szó, alkalmazói által már széles körben használt és hasznos komponens a szabatosan „nyomatékkorlátozó hosszabbítónak” hívott „torque stick”, amit „nyomaték rúdnak” is nevezhetünk szabad fordításban.

A torque stick egy speciális szerszám, amelyet nyomatékra szabályoznak és használatakor a célnyomatékot elvileg tartósan megtartja. Ütőkulcsokkal használható, működése rendkívül egyszerű: lehetővé teszi a nyomatékra húzást egy előre meghatározott értékig annak érdekében, hogy a csavar vagy anya megfelelően lehúzásra kerüljön gyorsan és gondolkodás nélkül.

Ez a zseniálisan egyszerű szerkezet azonban vitatott: tényleg pontos-e, elhasználódik-e, ideális-e a használata, tényleg időt takarítunk-e meg vele?

A kérdésekre sorban választ adva fontos megjegyezni, hogy a torque stickek sem tökéletesen pontosak és a valós nyomatékérték kissé eltérhet a célértéktől, ez után kutakodva 10%-os hibahatárokat találtunk. Elhasználódás alapvetően a kopásokon keresztül jelenik meg, amelyek a hibahatárt növelik, befolyásolják.

Működésük nagyon egyszerű: hosszabbítóként vannak kialakítva, ami azt jelenti, hogy az ütőkulcs és a dugó közé illesztve működnek, rugós acélból készülnek, amely a megengedett nyomaték elérésekor megállítja a nyomaték továbbítását a csavarra. Készletekben (vagy darabonként) kaphatók és különböző nyomaték értékekre készülnek, a rugós kialakítás nyomatékolástól függően elnyeli/leosztja a forgatónyomatékot és megakadályozza, hogy a csavart túlhúzzuk.

Ha a szükségesnél nagyobb nyomaték nagyon magas sebességgel kerül a csavarra, a nyomaték meghaladja a csavar anyagának törési szilárdságát, a csavar törhet vagy repedhet, az anyag deformálódhat – főként puha fémek, törékeny anyagok, pl. műanyag elemek esetén. Ha a nyomaték meghaladja a csavar és a rögzített elemek közötti súrlódási erőt, a csavar elcsúszik a helyéről. Ez csökkenti a rögzítés megbízhatóságát és az elemek közötti kapcsolat szilárdságát. Ha a csavar túlhúzás következtében túlnyúlik vagy meghaladja a terhelési határt, akkor csavarlazulás lehet az eredménye, a csavar elveszíti feszültségét, így a rögzíteni kívánt elemek, alkatrészek kotyogni, kopogni fognak felfüggesztési helyzetükben.

Mindezek megelőzésére, illetve a munka gyorsítására megfelelő eszköz, ami Magyarországon talán nem annyira elterjedt, de méltó helyet foglalhat minden műhelyben, ahol a gyorsaság fontos szempont. Emellett nyomatékkulccsal az eredmény még mindig ellenőrizhető és ellenőrzendő!

A nyomatékrudak működéséről leírásunk mellett az alábbi videót tekintheti meg: