Mit mondanak a tőzsdei elemzők a biotüzelőanyagok piacáról?

A világ tüzelőanyagpiacai nem újdonság, hogy napi tőzsdei elemzések tárgyai. Mivel a tőzsde fontos indikátor, így hírt kell adnunk a tőzsdei információkról is.  Az európai biotüzelőanyag-piaccal kapcsolatosan egyes elemzőcégek a következő évtizedben több mint 5,5%-os éves növekedési ütemet várnak. A COVID-19 járvány hatására regionális lezárások és a biotüzelőanyagok iránti kereslet csökkenése negatívan érintette a piacot. Jelenleg azonban a piac visszatért a járvány előtti szintre.

Környezetvédelem, olajkészletek, energiabiztonság, tüzelőanyag diverzitás és fenntarthatóság iránti aggodalmak, ezek azok a tényezők, amelyek valószínűleg hajtják a biotüzelőanyag-piacot a régióban. Ugyanakkor a biotüzelőanyagokkal történő energiaellátás kezdeti költsége jóval magasabb, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, ami akadályozhatja a piac növekedését.

A biotüzelőanyag olyan tüzelőanyag típus, amely rövid idő alatt biomasszákból készül, nem a természetes lassú folyamatok révén, amelyek a kőolajhoz hasonló fosszilis tüzelőanyagokat hoznak létre. A biotüzelőanyagok növényekből vagy mezőgazdasági, háztartási vagy ipari biológiai hulladékból készülhetnek. Az európai biotüzelőanyag-piacot típus, nyersanyag és földrajzi hely szerint tagolják. Típus szerint a piacot biodízel, etanol és egyéb típusokra osztják. Nyersanyag szerint a piacot takarmánykukorica, cukornövények, növényi olajok és egyéb nyersanyagok szerint osztják fel.

Néhány ország, mint Németország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Svédország, biodízelt kevernének más tüzelőanyagokkal a tiszta biodízel előállítása érdekében, amit dízelmotorokban lehet használni. Ez jó esélyeket teremthet a biotüzelőanyag-piac számára a közeljövőben. Németország az utóbbi három évben a legnagyobb biotüzelőanyag-piac volt, és az Európai Unió legnagyobb biotüzelőanyag-fogyasztója is egyben.

Az elemzések szerint a biodízel várhatóan dominálni fogja a piacot, mivel tiszta tüzelőanyag, amelyet hazai és megújuló forrásokból állítanak elő. Az európai régióban 2020-ban több mint 302 millió hordó biotüzelőanyagot termeltek, amely magasabb volt, mint az 2015-ben előállított 260 millió hordó.

Az új technológiai fejlesztések és a hatékonyabb motorok lehetővé teszik a biodízel egyre hatékonyabb elégetését, ezáltal a biodízel iránti kereslet növekedését, mely kielégíti a gazdasági növekedésből eredő növekvő igényt.

2022 márciusában a BioEnergy International GmBH egy modern biodízel gyárat épített Magyarországon (BioEnergy Hungary Kft.), amely mintegy 70 000 autót üzemeltethet és 150 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takaríthat meg. Az új létesítmény jelentősen hozzájárul Magyarország céljaihoz, miszerint 2030-ra 55%-kal kevesebb üvegházhatást okozó gázt termeljen és 2050-re klímaneutralitást érjen el. Ezeknek a változásoknak köszönhetően a biodízel piac növekedését várják a következő években.

A német kormány 2021-ben bevezetett egy új biotüzelőanyag-törvényt, amely értelmében az olajcégeknek jelentősen növelniük kell a biodízel, a bioetanol és a biometán használatát az energiaellátásban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Ez valószínűleg növelni fogja a biotüzelőanyag-piacot az országban, ami támogatni fogja az európai biotüzelőanyag-piac növekedését a következő években.


Biotüzelőanyag témában az alábbi videón tájékozóhat a kedves olvasó:

 

Forrás: https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/europe-biofuel-market