Stanadyne öntisztító EGR-szelep

Természetesen USA, az amerikai Stanadyne, hidraulikus és pneumatikus szabályozórendszerek egyik vezető szállítója moduláris, skálázható kipufogógáz-visszavezető (EGR) szelepet fejlesztett ki, amelynek szabadalommal védett öntisztító funkciója van a szénlerakódás csökkentésére, a mindannyiunk által ismert és átkozott szelep leragadást, majd a hibát hivatott megelőzni.

Az EGR-szelepek nálunk is téma szokott lenni, tudjuk a belső égésű motorok egyik legkényesebb alkatrészéről beszélünk. Az EGR-szelepek esetén a fő probléma a nagy hőmérséklet és nyomás, a magas hőmérséklet miatt keletkező lerakódások nehezebben, vagy sehogy sem tisztulnak, emellett a nyomásnak, a hőnek és a vibrációnak való kitettség pedig az EGR szelep mechanikai részeinek kopásához vezethet.

"A kipufogógáz-visszavezetés egy erőteljes eszköz a belső égésű motorok nitrogén-oxid kibocsátásának csökkentésére, különösen a dízelmotorok esetében", mondta Stanadyne vezérigazgató-helyettese, Dr. Brad Stroia. "A Stanadyne egyedi megoldást kínál a lerakódás, valamint a túlzott hő és vibráció miatt jellemző hibamódok leküzdésére, és jelentősen csökkenti a leragadt szelepek miatti garanciaköltségeket."

Az EGR-rendszerek általában pillangószelep és dugattyúszelep mechanizmusokat alkalmaznak, amelyek esetében általában kör alakú kipufogógáz-nyílás geometriát alkalmaznak. A Stanadyne által kifejlesztett koncepció a mozgó elemeket vonja be a tisztítási folyamatba, ezzel megakadályozva a gázáramlás során kialakuló preferált utakat, amelyeken lerakódások keletkezhetnek. Ebben a szelepben a mozgó elem, a rendszer lelke egy egyszerre forgó és alternáló dugattyú, ami azért van jelen, hogy periodikusan megszakítsa a gáz áramlását. Ezen túlmenően, további innovatív megoldások részei még a rendszernek: a gázáramlás bemeneti és kimeneti portjainak konfigurálása, valamint az elektromotor alkalmazása az áramlásgörbe grádiensének finomhangolására. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a rendszer könnyen alkalmazkodjon különböző motoralkalmazásokhoz is.

A Stanadyne olyan befecskendező, pneumatikus és hidraulikus szabályozó megoldásokat tervez, gyárt és értékesít, amelyek a legjobbak a kategóriájukban. Az 1873-ban alapított vállalat a tisztább és hatékonyabb tüzelőanyagbefecskendezési technológiákra specializálódott.

A Stanadyne EGR-szelepről a SAE honlapján található anyag itt elérhető: https://saemobilus.sae.org/content/2023-01-0404


Forrás: stanadyne.com