Utólagos hőszivattyú a Rheinmetalltól

A német Rheinmetall utólagosan beszerelhető „plug-and-play” hőszivattyú rendszer piacra dobását jelentette be, amely különböző alkalmazásokban képes javítani a hőgazdálkodást. Ez a hőszivattyú-rendszer előre összeszerelt és feltöltött állapotban kerül forgalomba, így könnyen integrálható új és meglévő elektromos járművekbe.

A modern elektromos járművek hőkezelésével szemben egyre szigorodnak a követelmények. Az elektromos járművekben a hűtőkörök száma már jóideje több és több, a hűtőkörök egyedi alkatrészeinek és csatlakozásainak száma is gyorsan növekszik. A termomenedzsment rendszerek feladata, hogy szabályozzák az egyes részegységek például az akkumulátorok, az inverterek és az elektromotorok hőmérsékletét az elektromos hajtásláncokban. Ez növeli az alkatrészek hatékonyságát, hosszabbítja az élettartamukat és javítja a járművek teljesítményét.

A termomenedzsment egységek általában hűtőcsövekből, hőcserélőkből, szivattyúkból és elektronikus vezérlőmodulokból állnak, amelyek egy integrált rendszert alkotnak. Ezek anyaga többnyire fém és műanyag, melyek kiváló hővezető képességgel rendelkeznek. Működésük tekintetében a termomenedzsment rendszerek fő feladata a hajtáslánc alkatrészeinek hőmérsékletének optimalizálása. A rendszer hűtőfolyadékot keringet, amely elvezeti a hőt a forró pontokról a hűtőrendszer felé, ahol a hőcserélő lehűti azt. Legfőbb igénybevételük ebből kifolyólag mi sem lehete más, mint a hőigénybevétel. Az ilyen típusú rendszerek állandó működés közbeni terhelésnek vannak kitéve, különösen magas környezeti hőmérséklet vagy intenzív használat esetén.

Az elektromos járművek akkumulátorának energiaellátási és felügyeleti rendszerében a magasfeszültségű a jármű energiaforrása az akkumulátor több kulcsfontosságú összetevővel van összekötve, amelyek szabályozzák a teljesítményt, biztonságot és a hőmérséklet kezelését, ami különösen fontos az akkumulátorok hatékonyságának és élettartamának maximalizálása érdekében.

A Rheinmetall plug-and-play hőszivattyú rendszere kifejezetten elektromos járművek hőgazdálkodási igényeire lett tervezve. A rendszer integrációjával a járművek hőmérsékletét precízen lehet szabályozni, ami hozzájárul az akkumulátorok és az elektromotorok optimális működési hőmérsékletének fenntartásához. Ez jelentősen növelheti az alkatrészek hatékonyságát és élettartamát, miközben javítja a járművek teljesítményét.

A hőszivattyú rendszernek, amely fűtést és hűtést is tud biztosítani, különösen fontos szerepe van a járművek energetikai hatékonyságának javításában, mivel a hőmérséklet-szabályozás révén csökkenthető az energiafogyasztás, miközben növelhető a hatótáv.

A Rheinmetall új innovációja kompakt kialakítású komplett rendszer, lenyűgöző megoldás, amely értékes beépítési helyet takarít meg. A 400 és 800 voltos alkalmazásokhoz egyaránt megfelelő plug and play megoldás akár 8 kW névleges hűtési teljesítményt és akár 11 kW fűtést is biztosít akkumulátoros és hibrid rendszerekben. A plug and play kivitel megkönnyíti a haszongépjárművek, építőipari berendezések és vízi járművek motorjainak elektrifikálását – különösen, hogy új és meglévő járműplatformokba is beépíthető. Ezen túlmenően a modul ügyfélspecifikus egyedi alkalmazásokhoz is alkalmas.

Forrás: Rheinmetall