A MAHLE bionikus akkumulátorhűtő lemez

A Mahle a természettől tanult egy új akkumulátorhűtő lemez kialakításához. A hűtőcsatornák bionikus szerkezetének célja a hűtőlemez termodinamikai teljesítményének és szerkezeti mechanikai tulajdonságainak javítása. Célja, hogy az akkumulátorokat erősebbé és hosszabb élettartamúvá tegye.

A Mahle mérnökei egy bionikus – azaz a természet mintájára készült – szerkezetet fejlesztettek ki az akkumulátor hűtőlemezének hűtőcsatornáihoz, amely a hűtőfolyadék eltérő áramlását okozza. Ez jelentősen javítja a hűtőlemez termodinamikai teljesítményét és szerkezeti mechanikai tulajdonságait. A Mahle először az IAA Mobility 2023 rendezvényen mutatta be.

A lítiumion-akkumulátorok nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezért általában olyan lemezekkel kell hűteni őket, amelyeken keresztül a levegő áramlik. Az új bionikus akkumulátorhűtő lemezzel a Mahle 10%-kal tudta növelni a hűtési teljesítményt és 20%-kal csökkenteni a nyomásveszteséget. Ez lehetővé teszi az akkumulátor megbízható és homogén tartását a szükséges hőmérsékleti ablakon belül.

„Új akkumulátorhűtő lemezünkkel eltávolodunk a technikai geometriáktól, és helyette természetes struktúrákat használunk, mint például a korallforma – ami kiemelkedő hatással van hűtési technológiánkra, és a szerkezeti stabilitás terén is jelentős előnyökkel jár” – mondta dr. Uli Christian Blessing, a Mahle globális fejlesztési hőkezelési részlegének vezetője.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.