Lamborghini LB744 hibrid

Folytatva a többiek által megkezdett sort a Ferrari, a Ford GT40, a Giugiaro-család alkotásai, a Williams EVR, illetve James Bond Aston Martinjának elektrifikálása után a következő nagymúltú gyártó a Lamborghini is bemutatta új elektrifikált luxus-sportautóját, az LB477-et.

Az LB744, egy hibrid szupersportautó egy újonnan fejlesztett 6,5 literes, 12,6:1 sűrítési arányú, 12 hengerű belső égésű szívó (!) motorral, valamint három elektromotorral adja össze az autó összesen több mint 1 000 lóerős teljesítményét, mely dupla kuplungos tengelykapcsolón keresztül kerül a kihajtó tengelyekhez. Az új motor - L545 - a Lamborghini valaha készített legkönnyebb 12 hengerű motorja, mindössze 218 kg tömegű. A szuperquadro V12 maximális teljesítménye 825 lóerő 9250 fordulaton, amelyet külön átdolgozott elosztórendszer tesz lehetővé. A maximális forgatónyomaték 725 Nm 6750 fordulaton. A légbeömlő csatornákat is átdolgozták, valamint az égésfolyamat szabályozása egyszerre két vezérlőegységgel is meg van támogatva.

Az egyik elektromotor az új dupla kuplungos 8 sebességes váltóba integrálták. Az elektromotorokat egy 3,8 kWh-s lítium-ion akkumulátor táplálja. Ha szükséges, az LB744-t teljesen elektromos módban (full EV) is használható. Az LB744 is rendelkezik a Lamborghini korábbi modelleire jellemző összkerékhajtással. A belső égésű motor az első kerekeket hajtja, míg a két elektromotor a hátsó kerekeket. A harmadik elektromotor hátul található és a váltó feletti akkumulátortól kapja az energiát.

Aerodinamika és design tekintetében a karosszéria egyes elemei karbonból készülnek, hogy csökkentsék az autó tömegét. Az autó különleges megjelenését tovább növeli a félreálló ajtók és a LED-es világítás. Az LB744 belső tere is igazi Lamborghini stílusban van kialakítva, az ülések finom bőrbevonattal készültek, digitális műszerfal és egy érintőképernyős központi egység teszi lehetővé az autó vezetőjének, hogy szemmel tartsa az autó állapotát és az összes fontos információt.

Az LB744-re jellemző egyéb funkciók közé tartozik az adaptív légkondicionáló, az adaptív lengéscsillapítás és az adaptív sebességváltó, amely természetesen alkalmazkodik a vezető által preferált vezetési stílushoz.

Az LB744 bemutatása újabb mérföldkő a Lamborghini történetében és az autóiparban is. Az autó nemcsak a Lamborghini mérnökeinek és tervezőinek szellemi terméke, hanem egy olyan innovatív jármű, amely képes ötvözni a hagyományos belső égésű motort az elektromos technológiával.

Az LB744 itt tekinthető meg:

 

Forrás: https://www.automotivepowertraintechnologyinternational.com