Nissens útmutatók EV járművek klímarendszerei kapcsán

Ahogy egyre több új, hibrid és elektromos járművet is magában foglaló jármű (NEV) kerül az utakra, várhatóan megjelennek lesz a műhelyekben a klímarendszer rutinszervize, karbantartása vagy javítása céljából. A munkát végző szerelőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy speciális kezelési és biztonsági eljárásokra, valamint speciális ismeretekre van szükségük a munka sikeres elvégzéshez.

A hőszivattyú megjelent a NEV-ek fedélzetén és jóval fejlettebb megoldás a megszokott hagyományos légkondicionáló (AC) rendszerekhez képest. Az alapvetően hőszivattyús rendszerek a rendszer fűtésére és hűtésére is képesek, kezelik a jármű elektromos hajtásmoduljának, akkumulátorcsomagjának és teljesítményelektronikájának hőmérsékletszabályzását is. A rendszer valójában a jármű összes rendszere és alrendszere hőkezelési felügyeletét is ellátja, ezáltal segít az autónak megőrizni az akkumulátor élettartamát és meghosszabbítani a teljes hatótávolságot.

Bár egyes szervizeljárások hasonlóak a hagyományos járművekéhez, a hibrid és elektromos autók rendszerei komplex hőszabályozási rendszerfelügyeletként működnek, ami azt jelenti, hogy minden évszakban kifogástalanul kell végezniük feladataikat. Sok NEV nem indul el, ha az AC rendszer hibásan működik, mert fennáll az akkumulátor és az elektromos meghajtó alkatrészeinek károsodásának veszélye. A rendszeres/időszakos karbantartás tehát kulcsfontosságú.

A leggyakoribb hibák a szivárgások, a kompresszor nem megfelelő kenése, a hűtőkörök szennyeződése és a kompresszor kiégése. Alacsonyabb rendszerteljesítmény vagy teljes rendszerhiba a következménye annak, ha ezeket a problémákat nem kezelik gyorsan. Fontos a gyártói utasítások folyamatos szem előtt tartása, a fűtési/hűtési funkciók egyenként tesztelése.

Mivel a NEV-ek hamarosan kikerülnek a márkaszervizekből és megjelennek a használtautó piacokon, így a fontos a független szektor képességeinek frissítése a klímaberendezések hibaelhárítása és javítása, valamint a rutin/időszakos karbantartási munkák elvégzése kapcsán. A Nissens Automotive rengeteg forrást tesz közzé a NEV klímarendszerekkel kapcsolatban, beleértve a hőszivattyú körök átöblítését vagy a HV AC kompresszor cseréjét.

A témában készült videó az alábbi linken tekinthető meg: https://support.nissens.com/en/material/climate-comfort-system-in-new-energy-vehicles