Launch X-431 pro 3

A Launch X-431 pro 3 egy táblagép alapú, Android-rendszeren futó diagnosztikai eszköz, a „pro” család legújabb tagja. Ötvözi az Androidon futó, könnyen kezelhető EasyDiag és a „mindentudó” PAD előnyeit. Alapvetően EOBD-szabványra épülő diagnosztikát támogat, de átalakítóval alkalmas régebbi modellek olvasására és programozására is. Szoftverének tudása megegyezik az előző számunkban bemutatott X-431 PAD „Diagnosztika” menüpont alatt elérhető szolgáltatásával. A készülék nem csak diagnosztikára alkalmas, a szoftverből kilépve hagyományos „Androidos” táblagépként használható.

TELEPÍTÉS

A pro 3-ra a szoftver a berendezés regisztrálása után tölthető le. A regisztráció része a CC account (profil) elkészítése és a gép sorozatszám segítségével történő regisztrálása.

A szoftver letöltése után, ha a gép internetkapcsolattal rendelkezik, a frissítések automatikusan történhetnek, illetve a listából kiválasztva 1–1 márka szoftverét is lehet „update”-elni. A keretszoftver frissítése úgy történik, mint bármilyen androidos applikáció frissítése.

EOBD FUNKCIÓ

A főmenübe érve az EasyDiag menüjéhez hasonló látvány fogad minket ➊.


Itt választhatjuk az általános EOBD funkciót, melynek képességeit szintén az EasyDiagból ismerhetjük: végezhetünk hibakódolvasást, rendszeridentifikációt és élőadat-olvasást is, bár a „bluetooth-kommunikáció” nem tesz lehetővé nagy mintavételi frekvenciát.

MÁRKASPECIFIKUS DIAGNOSZTIKA

A márkaspecifikus diagnosztika külsőre az EasyDiagra hasonlít, tudásában viszont a PAD-ban látott „software” tér vissza. A főmenüben a diagnosztizálni kívánt járműgyártót kell kiválasztani, a belépés során pedig érdemes ellenőrizni a legújabb frissítéseket. Részletes leírást kaphatunk a jármű vezérlőegységeiről ➋, és bele is olvashatunk az „agyakba”.


Lekérdezhetjük a nem EOBD releváns hibakódokat, és javítás után törölhetjük is azokat. Minden hibakódhoz kérhetünk általános leírást annak előfordulásáról, lehetséges okairól és a probléma megoldási lehetőségeiről. Internetre csatlakozva, a Launch karbantartási adatbázisához is hozzáférhetünk.

A szenzorok és beavatkozók diagnosztikáról tesztelhetők, a kalibrációk és illesztések is elvégezhetők az eszközzel ➌, ➍.


A járműgyártók 90%-a szerepel az elérhető márkák között, ez majdnem 3000 modellhez jelent teljes hozzáférést. A leírások és tanácsok angol nyelven érhetők el, de egy kattintással minden szöveget magyarra fordít a „google translate”. A fordító hagy még kívánnivalót maga után (néha a mosoly országa…), de folyamatosan fejlődik.


ÉLŐADAT RÖGZÍTÉS/VISSZAOLVASÁS

Élőadat-olvasásra mind EOBD, mind márkaspecifikus funkciók esetén is van lehetőség. Vannak olyan értékek, melyeket nem lehet számszerűsíteni, ezekben az esetekben csak szöveges megjelenítés lehetséges ➎.


A számszerű fizikai jellemzők grafikonon is ábrázolhatók ➏, ➐. A mérni kívánt jellemzők kiválasztása után azok rögzítése is lehetséges a „Record” gomb megnyomásával.


A mérési fájlok eléréséhez a főmenübe kell visszalépni, a bal felső sarokban található 3 vonallal szimbolizált gombot kell megnyomni, hogy a legördülő menü megnyíljon, és ki tudjuk választani a legalsó, „Profile” menüpontot.


Ekkor a ➑. ábrán látható kép jelenik meg, ahol a „Jelentéseim” vagy angol beállítás esetén a „Reports” fülre kell kattintani, hogy elérjük a lementett adatokat. Az egyszerű riportok, mint pl. a kiolvasott hibakódok tárolása vagy a pillanatnyi élőadat lementése „.txt” formátumban jelennek meg, a mérések pedig a Launch saját formátumában, így azokat csak a Launch eszközökön lehet visszaolvasni.


NYOMTATÁS

A pro 3-hoz csatlakoztatható hőpapíros nyomtató is ➒, a frankfurti Automechanika kiállításon azzal együtt is kipróbálhattuk az eszközt. Rendszerinformációkat, hibakódokat és élőadatokat is megörökíthetünk ilyen formában saját célra vagy az autótulajdonosnak.


LAUNCH „GOLO” – A KAPCSOLATERŐSÍTŐ

A „golo” szintén Launch-termék, mely az autótulajdonosoknak és a szervizeseknek is hasznára válhat. A kis eszköz, ami az OBD diagnosztikai csatlakozóra helyezhető, a gépkocsivezető internetre csatlakoztatott okostelefonján keresztül adatokat küld a Launch szerverre, és kapcsolatba tud lépni a „pro”-val rendelkező szervizesekkel. A „pro” széria nagy előnye, hogy stabil internetkapcsolattal folyamatos kapcsolat építhető ki a Launch szerverével és az autótulajdonosokkal. A szerverről közvetlenül elérhetőek a karbantartási információk és a frissítések is onnan tölthetők le, de emellett az ügyfeleinkről, pontosabban a járművükről is kaphatunk adatokat. Így megvalósítható a távoli diagnosztika, a szerviztől akár több 100 kilométerre lévő ügyfél járművén végezhetünk hibaolvasást, és megfelelő tanáccsal láthatjuk el a tulajdonost ➓.


A rendszer forradalmasítja a távoli diagnosztikát és erősíti a kapcsolatot a járműtulajdonos és a javító között, hosszú távú együttműködés kialakulását segíti elő, amire minden szerviznek szüksége van. 

https://www.youtube.com/watch?v=4u1fkgA3Soc